Kocaeli Yangın Pompası Performans Testi
Yangın pompası gibi ekipmanların kusurlu yada yanlış kullanılması sonucu çok sayıda kaza yaşanabilmektedir. Yangın pompalarının periyodik kontrollerinin yapılması güvenli koşullarda kullanılması için gereklidir. Bakımı, kontrolü, performans testleri belirli yönetmelik ve standartlara göre onaylanmış kurumlarca yapılmalıdır.
Makel Test, uzman ekibi ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği yangın pompası performans testi sonucunda tespit ettiği eksiklikleri ve tehlikeleri raporlayarak olası tehlikelerin engellenmesi ve yasal gereklilik prosedürlerinin uygulanması adına sizlere yardımcı olan yönetmelik ve standartlara göre onaylanmış bir kurumdur.
TS EN 12845’e göre yangın pompası performans testi sonucu, yangın pompasının performans özellikleri kararlı bir H(Q) eğrisine sahip olmalıdır.
Kapalı Vana Değeri: Pompanın kapalı vana değeri (Sıfır debide pompanın verebileceği maksimum basınç), anma değerinin %125’ ini geçmemelidir.
Anma Değeri: Talep edilen debi-basınç değerinin pompa hidrolik eğrisi üzerindeki kesiştiği nokta.
Maksimum Yük: Pompa gerektiğinde anma debisinin %140’ı kapasite çalışabilmelidir. Yangın pompası; anma değerinin %140 kapasitesinde çalışırken, basınç en fazla anma değerinin %70 mertebelerine kadar düşmelidir.
TS EN 12845 Standardı
TS EN 12845 pozitif emme borusunun 65 mm den daha küçük olmamasını talep etmektedir. Bu şekilde emme borusundaki su hızının pompanın maksimum debisin de 1,8 m/sn. den daha fazla olmamasıdır.
TS EN 12845 standardı negatif emme boru çapının 80 mm daha küçük olmamasını ve su hızının da pompanın maksimum debisinde 1,5 m/sn. den daha fazla olmamasını bildirmektedir.
TS EN 12845 belirtildiği gibi mümkün olduğu kadar pompalar için pozitif emme şartının oluşturulması gerekmektedir.
TS EN 12845 standardına göre yangın pompa odası bu standart şartlarına uygun yapılmış bir mahal olmalıdır. Bu oda 60 dakika yangına dayanıklı ve korumalı olmalı bu amaç dışında kullanılmamalıdır.